Kintsugi

Kintsugi (gouden verbinding) of kintsukuroi (gouden reparatie) is een Japanse methode voor het restaureren van gebroken voorwerpen met Japanse lak bestrooid met goud- of zilverpoeder (gintsugi).

De authentieke kintsugi maakt altijd gebruik van Japanse lak (urushi), het sap van de Japanse lakboom (Toxicodendron vernicifluum).

Urushi is een organisch materiaal, in contact met zuurstof en water wordt het hard. Vermengd met bloem of zeer fijne aarde vormt het een sterke lijm. Vermengd met kleurstoffen krijgt men verschillende kleuren urushi, waaronder de zwarte en de rode lak, gekend van de oude Japanse kunstvoorwerpen.

De basistechniek van kintsugi is de maki-e techniek, die ontstaan is tijdens de Edo-periode.

Maki-e is Japanse lak bestrooid met goud- of zilverpoeder als decoratie. Deze techniek werd gebruikt op verschillende objecten maar zijn het meest gekend voor de decoraties op dozen en recentelijk op pennen.

Een goede kintsugi heeft een breukvlak dat zeer vlak is. Het goud lijkt als het ware in de breuk gegoten.

Een kintsugi herstelling start met het terug samenstellen van de breuk met een lijm op basis van urushi. Deze lijm wordt zelf gemaakt.

Daarna volgt het geduldige werk van het vlak maken van de breuk.  Alle oneffenheden groot en klein worden weggewerkt door middel van een zelfgemaakte pasta, op basis van urushi, en dit in verschillende stappen.

Minuscule poriën worden opgevuld met zwarte urushi.

Yixing theepotje I

Finaal wordt een zeer fijne laag rode lak gelegd, hierin wordt het goudpoeder gestrooid.  Het lijkt alsof het goudpoeder met de lak versmelt

Deze laatste laag geeft aan het voorwerp de gekende prachtige gouden verbinding.

Na elke stap volgt er een periode van uitharden, van enkele dagen tot enkele weken.  Een herstelling kan dan ook enkele weken tot enkele maanden in beslag nemen.